REALITY-TV

Uddybende forklaring til analysemodellen

Realityprogrammernes genrer:

Reality tv er interessant fordi, det omhandler virkeligheden og almindelige mennesker tilført et konkurrence-element. Men oftest er virkeligheden iscenesat, klippet og bearbejdet og deltagerne er nøje udvalgt.

Derudover sendes programmerne ikke live. De er klippet med den hensigt at skabe en historie for at gøre dem interessante for publikum. Denne blanding af Fiktion og virkelighed sker i større eller mindre omfang og med forskelligt formål.

Reality-genren er en genre i konstant udvikling -hvor der også i fremtiden vil dukke nye undergenrer og blandingsgenrer op, bemærk fx. at luksusfælden både er nævnt i "Freak-Kendisshowet" & i "Makeovershowet. X-Factor har fx. også et element af Freakshow over sig.

Reality-Dokumentaren

Vi følger typisk personerne igennem længere tid – uge efter uge – og i langt de fleste serier følger vi en gruppe af mennesker, der alle har det samme mål. Det kan være at finde sig en kæreste, at tabe sig eller noget helt tredje.

Eksempler på udsendelser:

-De unge mødre -Kanal 4

-Bypiger søger Bonderøve -Kanal 5

Reality-Freak- & Kendisshowet (nyere undergenre)

Denne undergenre udspringer af Reality-Dokumentaren, men beskæftiger sig med minoritetsgrupper som dværge, celebritystjerner eller folk der på en eller anden måde skiller sig ud fra "normalen". Disse deltagere fungerer på overfladen som aktører i deres eget liv. Men med tydelig og bevidst fokus på deres særkender. Der kan i disse programmer være et mål, men fokuset er lagt på skildringen af "Freakens"-liv

Eksempler på udsendelser:

-Kongerne af Svendborg -Kanal 5

-For lækker til love -TV3

-Familien på Bryggen -TV3

-Luksusfælden-TV3

Reality-Magasinet

Realitymagasinet som programtype ligner til forveksling den traditionelle tv-dokumentar. Som seer guides man gennem udsendelserne af den helt centrale figur -studieværten, der sørger for at skabe sammenhæng i programmet. Hovedpersonerne er "helt almindelige" mennesker med en for udsendelsen spændende historie, eller et relevant og spændende erhverv.

Eksempler på udsendelser:

-Krimi5 -Kanal5

-Forsvundne danskere -DR1

-På arbejde i Kastrup -Tv 2

Reality-Gameshowet

Denne type programmer placerer sig længst væk fra traditionelle dokumentarprogrammer. Faktisk har de, udover at det er ”almindelige” mennesker, der medvirker, nærmest intet tilfælles.

Et reality-gameshow tager ofte udgangspunkt i en form for konkurrence, et spil, og i løbet af showet bliver deltagerne stemt ud af programmet, én for én, så der til sidst kun står vinderen tilbage.

Oftest foregår programmet i et fast kontrolleret miljø, hvor det sociale eksperiment udspiller sig-En lille stillehavsø, Et lukket hus eller...

Eksempler på udsendelser:

-Robinsonekspeditionen -fra TV3

-Big Brother -Kanal 5

-Paradise Hotel -fra TV3

-Fristet -Fra TV3

Reality-Talentshowet

Talentshowet er enten iscenesættelsen af den "glade amatørs" drøm om at ende som Kendis, eller Kendissens ønske om at fremstå som "glad amatør". Programmet er bygget op om elementet alle mod alle -En vinder.

Eksempler på udsendelser:

-X-factor -DR1

-Vild med dans -TV3

-Den store bagedyst -DR1

-Danmarks næste Topmodel -Kanal5

Reality-Makeovershowet

I denne genregruppe udsættes deltagerne for en livsomvæltning. Det kan være alt fra plastic-operationer, over husbyggerier til oprydning i økonomien -Ofte med hjælp fra eksperter. Seeren er guidet gennem showet af en tv-vært...

Eksempler på udsendelser:

-Extreme Makeover -USA

-Nybyggerne -TV2

-Ønskehaven -DR1

-Luksusfælden-TV3